Towes Blogg

En 5-barnsmors bekännelser

Det lilla barnet vid jul

Publicerad 2015-12-17 20:36:08 i Allmänt,

Hon bodde med sin mamma, pappa och två systrar i ett litet samhälle där alla kände alla.
Julen var en stor högtid även för henne.
Mamman stod med sitt förkläde och lagade mat flera dagar i förväg.
Det dammades. Det tvättades. Det lades ut juldukar på borden.
Pappan tog in granen. Den doftade ljuvligt. Så där som granar skulle dofta. Det var före plastgranens tid. Den var alltid så fin.
Flickan längtade och längtade. När blir det julafton egentligen? Hur länge måste man vänta?
 
Så kom då julafton. Dagen de tre barnen väntat på. De tassade ner till vardagsrummet och där stod den. Granen. Den fina fina granen. Den lös så vackert och julkulorna hängde perfekt. Precis så som mamman ville ha det. På toppen fanns stjärnan som pappan hade satt dit. Det doftade jul i hela huset. I fönstren hängde girlanger som snurrade av värmen från elementen. De var i olika färger. De glittrade av silver.
Godisbordet och julkrubban. Jesusbarnet i famnen på Maria. Nötter och Alladinasken stod brevid dadlar och fikon.
 
Mamman stod i köket och det doftade tomtegröt. Hemmagjord tomtegröt med kanelstång i. Barnen visste att där i fanns en mandel. När man fick den skulle man rimma. Om man fick den hade man tur nästa år. Fick man den inte så blev man sur. Samma visa varje år.
 
Ätas middag efter Kalle och mamman och pappan skulle alltid göra det så himla länge. Nubbe till sillen och skölja ner med ölen. Mamman gjorde alltid grimaser och flickan förstod aldrig varför mamman var tvungen att ta det där äckliga om hon ändå inte tyckte om. Varför lät hon inte bli? Flickan är 8 år och börjar förstå att det där med sprit inte är något roligt. Till de hemmagjorda köttbullarna var det öl och på diskbänken stod en glömd grogg som även måste drickas upp. Flickan tappar till slut räkningen. Räkningen på nubbarna och räkningen på ölen. Mamman och pappan och även morfarn började bli fulla. Flickan hatade det. Hon hatade det av hela sitt hjärta. Samma visa varje år.
 
Tomten kom till slut och flickan var glad. Stora och små presenter. Hej tomten är du törstig? Klart du är det. Här får tomten ett sugrör. Drick nu tomten. Även tomten fick smaka av vuxendrickat. Jävla tomte, gå ut härifrån tänkte flickan. Kom inte hit och förstör.
 
Kvällen led mot sitt slut. Mamman och pappan blev fullare och fullare. Flickan tyckte de var äckliga. De kunde inte prata ordentligt och de skrek till varandra. Mamman spelade någon Elvis-LP och pappan satt och muttrade. Morfarn började gå mot TV:n och drog ner sin gylf. Han gjorde det som flickan inte ville. Flickan skrek. Mamman skrek. Pappan skrek. Systrarna hade somnat i soffan. Mamman skällde på morfarn och pappan skällde på mamman som hade en sån jävla farsa som pissade på TV:n.
 
Morfarn somnade sittandes i soffan. Systrarna blev uppburna av mamman och pappan och till slut la sig även flickan. Flickan kunde som vanligt inte sova. Det kändes konstigt i magen. Hon var ledsen. Mycket ledsen. Hon grät och var rädd. För första gången kände den lilla 8-åriga flickan en oro. En oro som orsakades av sina föräldrar. Hennes enda trygghet. Henns älskade mamma och pappa fick henne att känna oro. Flickan somnade.
 
På morgonkvisten blev det ingen julotta som mamman lovade varje år. Alla sov i huset. Flickan väckte sin 5-åriga syster. Hon vågade inte gå ner till nedervåningen själv. De höll varandra i handen. I vardagsrummet stod lamporna tända. Det var fullt med ölburkar och glas på bordet. I glasen låg det fimpar. De trippade ut till köket och mamman låg på golvet under köksbordet och sov. De båda försökte väcka liv i henne, men hon var jättetrött. De slet i hennes armar, men de var tunga. Till slut vaknade hon med ett grymtande. Hon luktade illa i munnen. Mascaran rann utmed hennes fina ansikte. Flickan ville att det skulle bli dag så mamman var sig själv igen. Inte så där konstig som hon brukade. Mamman gick och la sig och flickan ordnade med frukost till sina systrar.
 
Julen var här. Julen var alltid så.
Julen ska vara en fint minne för ett litet oskyldigt barn.
Låt våra barn växa upp utan fylla, droger och psykisk ohälsa.
Där ute är det vart femte barn som har det som flickan. Vart femte barn.
En organisation som stöttar och finns till är Maskrosbarn
Ge en julgåva till dem, så våra barn kan få träffas och leka och ha skoj. Åka på läger och umgås med barn som har eller har haft det på samma vis.
Du är inte ensam.
 
Du som är i ett risk- eller missbruk..försök tänk på dina nära och kära och framför allt dina barn. Ta dig samman. Sök hjälp. Den finns där för dig. Du är inte ensam.
 
God Jul och Gott Nytt År
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Towe

En 51-årig tjej med tokhumor och trollhumör. Bor mitt i Norrtälje med min man Frallan och barnen Albin 18 år, Hilda 15 år och Ozzy 7 år. Angelica 27 och Fredrik 26 har flyttat hemifrån

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela